Artikkeli: Pentu tulee taloon?

kuva: Salla Viiala

kuva: Salla Viiala

Pennun opetukset

On äärimmäisen tärkeää, että pentu oppii luottamaan ihmiseen erityisesti käsittely- ja hoitotilanteissa ja luoksetulossa. Nämä vaikuttavat usein suoraan ongelma- käyttäytymisten syntyyn tai ehkäisyyn. Mitä vaikeampaa jokin asia tuntuu olevan, sitä enemmän sitä harjoitellaan. Sinun tarvitsee vain olla yhden kerran sitkeämpi ja lempeämpi kuin pentusi – joka tilanteessa. Älä piilota päätäsi pensaaseen ja lykkää välttämätöntä opettamista. Pennun rotu, aikaisemmat kokemukset tai niiden puute ja luonteen taipumukset vaikuttavat siihen, että eri koirien kanssa on tarpeen harjoitella eri asioita eri määriä. Pikkukoira tai monirotuinen pitää opettaa ihan yhtä huolellisesti kuin iso tai yksirotuinenkin – sen itsensäkin takia! Hankalakäytöksinen pentu ei siis ole yhtä kuin luonnevikainen – pennut ja nuoret koirat ovat energisinä työläitä! Ellet tiedä, kuinka sinun tulisi toimia, ota yhteyttä. Lähetä viesti, meilaa tai soita niin jutellaan hetki. Mitä aiemmin tartut asiaan, sen parempi lopputulos.

 

Millainen on sinun ajatuksesi ihannevanhemmuudesta? Pyri sellaiseksi koiranomistajaksi. Pentu tarvitsee enemmän rakkautta ja johdonmukaisuutta arjessa kuin kieltoja tai kovuutta – ja hyötyy niistä huomattavasti enemmän. Hanki enemmän tietoa koiran käyttäytymisestä, ja opi arvioimaan koulutusvinkkejä, joita sinulle jaellaan.

Nykyaikainen tutkimus eri koulutusmetodeista paljastaa, että koira oppii parhaiten kun käytetään pelkkää positiivista vahvistamista (kehuminen juuri kun koira tekee toivotusti, ja sen jälkeen konkreettinen palkkio, esim. nami) eikä huomioida ei-toivottua käyttäytymistä ollenkaan. Tämä on myös kotioloissa paras tapa erityisesti pikkupennun kanssa aloitettuna. Säilyttämällä koiran oppiminen lähtökohtana säädetään perheen valitsemat tavat uudelle perheenjäsenelle. Nimen jälkeen pidän mm. näitä oleellisina asioina koiran kanssa:

 

käsittely

Opi nostelemaan, hoitamaan, harjaamaan ja pitämään kiinni pentuasi niin, että sillä ei olisi syytä vastustella sinun kovuutesi, kärsimättömyytesi tai arvaamattomuutesi tähden. Sitten opeta pentusi rauhoittumaan sylissä (esim. lattialla haaraistunnassa) ja kiinni pitämisessä päästämällä se irti vasta kun se ei enää pyri siitä pois. Kynsien leikkausta voidaan harjoitella päivittäin ilman kynsisaksia vain matkimalla leikkausta, ja palkitsemalla jokaisesta rapsauksesta herkulla. Myöhemmin namin kanssa leikataan tai ollaan leikkaavinaan joka päivä – ja joka kynsi. Tämän tyyppiset harjoitukset harvennetaan muutaman päivän välisiksi vasta kun kaikki tähän liittyvä on helppoudessaan tosi pitkästyttävää. Viikko on pennulle piiiitkä aika uuden oppimisen vahvistamisessa.

 

Käsittelyongelmat voivat olla syvälle luotaava mutta petollisen vaatimaton alkusoitto ihmisiin kohdistuville aggressio-ongelmille. Hoida ne ongelmattomiksi etupainotteisesti, ja samalla ehkäiset mahdolliset isommat ongelmat ennen kuin ne syntyvätkään.

 

hampaiden käyttö

Koira tutustuu maailmaan suullaan. Pennun hampaat ovat asioihin tutustumisessa kuin ihmisen kädet. Maisteleminen on sinällään luonnollista. Sitä voidaan kuitenkin tahallaan tai ajattelemattomuudella härnätä jahtaamisleikkeihin jotka päättyvät hampailla tarttumiseen, tai hillitä ja ohjata hampaiden käyttö vain ruokaan ja omiin leluihin. Rajua komennusta ei tarvita tässäkään; yleensä se päinvastoin villitsee tai hämmentää pentua. Energian kanavointi päivän mittaan koulutukseen, tilanteiden ennakointi tai toiminnan rauhallinen ohjaaminen sallitun puuhan pariin usein riittävät.

 

luopuminen

Opeta pentu luopumaan aarteistaan – vaihtokaupalla johonkin sinun tarjoamaasi suunnattomasti arvokkaampaan. Älä vaikuta olevasi kiinnostunut siitä mitä pennulla on, vaan enemmänkin siitä, miten voisit antaa pennulle kourallisen sen vatsalle sopivia lihapullia joita sinulla sattuu olemaan siinä ihan haitaksi asti. Kun pentu syö ison kasan herkkuja käsivarren mitan päässä luusta, piposta, lapsen lelusta tms., otat rauhallisesti pennun luvattoman aarteen pois. Jos pentu kokee, että se häviää vaihtokaupassa, tai että varastamisesta tehdään numero, opetuksesi kääntyy itseään vastaan.

Opeta koirasi myös luopumaan toisten tuijottelusta ja päin rynnimisestä, pienestä pitäen. Koiraamossa järjestetään kursseja erityisesti tämän harjoittelua varten.

 

luoksetulo

Yksi tärkeimmistä opetettavista asioista on luoksetulo. Kun pentu on pieni, sitä kannattaa pitää vapaana turvallisilla ja sille vierailla seuduilla (metsässä ja taajamien liepeillä). Kun se etenee sinusta tietyn matkan (jonka sinä olet päättänyt ja joka on aina sama, mutta lyhyempi kuin sinun sietämäsi etäisyys), kutsut ja menet piiloon tai juokset karkuun pikku matkan. Pentu saa löytää sinut ja teillä on makkara- tai lelujuhlat, joista ilo ei lopu heti. Pentu oppii kutsun (joka on aina saman kuuloinen) eikä pidä sinua enää itsestään selvyytenä: sinähän saatat karata! Se oppii tarkkailemaan, minne sinä menet, eikä toisinpäin.

 

yksinolo

Jokaisen koiran on tarpeen oppia olemaan yksin. Vaikka se ei olisikaan heti ajankohtaista, yleensä se tulee joskus jokaisen koiran eteen viimeistään jonkin elämän tilanteen muuttuessa. Pidä koiran elämä tasapainossa myös huomiosi (jota koira ei siis voi saada yksin ollessaan) suhteen: kohtuus kaikessa. Jätä toimimatta koirasi henkilökuntana, edes sen ollessa pentu, mutta huolehdi sen perustarpeista ennen kuin se tulee niistä itse tietoiseksi (läheisyys, uni, pissa- ja kakkahommat, liikunta, nälkä, leikkiminen, aivotyöt, ystävät jne.). Yksi koira tarvitsee enemmän yhteistä toimintaa kuin toinen nukkuakseen yksin jäädessään. Silti yksikään koira ei jaksa yöunien jälkeen nukkua taas tuntitolkulla vain lyhyen aamulenkin ja ruuan voimalla, se vain ei ole sitä, mitä koira tarvitsee.
Joskus koiran voi myös opettaa uudestaan yksinoloon, sisäsiisteyteen yms. jos nämä taidot ovat päässeet unohtumaan tai käsitetty väärin. Jälkikäteen se on usein vain hyvin paljon hankalampaa, eikä edes aina onnistu omistajien toiveiden mukaisesti. Yksinolotaito myös autossa helpottaa elämää – ja välillä koiran opettaminen yksinoloon on helpompi aloittaa autossa kuin kotona.

 

…ja paljon muuta omalle pennullesi, ennen kuin se on aikuinen!

 

Koulutusapua opetukseen ja ongelmiin koiranomistaja saa alan ammattilaisilta (mm. Koiraamo), koirayhdistyksistä ja yksittäisiltä koiran omistajilta. Sinä omistajana kuitenkin olet viime kädessä vastuussa, mitä annat koirallesi tapahtua ja millaisia neuvoja noudatat, ja mitä koirasi oppii kanssasi. Koiran koulutus ei saa olla meidän normaalin moraalitajumme ja etiikkamme ulkopuolella. Kentällä tehty koulutus ei ole jotain “enemmän” kuin arkiopetuskaan. Älä siis koulutuspaikalle tullessasi jätä aivojasi autoon kun otat koiran sieltä ulos, äläkä anna niitä koulutusohjaajallekaan (ei hän niillä mitään tee). Toimi kuten luotettava ja oikeudenmukainen vanhempi; pysyt samana ja turvallisena myös hauskoissa ja kiinnostavissa koulutustilanteissa.

 

Sitoutuminen koiraan

Koira tuo kotiisi iloa ja huolia. Kumpaa enemmän seuraavaksi 10-15 vuodeksi, siihen saattaa oma hankintapäätöksesi vaikuttaa suuresti.

Koira on aina aikusen vastuulla alusta loppuun. Oletko valmis huolehtimaan päivästä päivään koirasta sen eliniän – ja/tai toteuttamaan luopumisen?

Koirasta voi olla niin paljon vaivaa, että aikuisen tulee tehdä tämä vastuullinen hankintapäätös itse. Lapsen marina tai ystävän yksinäisyys eivät ole riittäviä perusteita hommata koiraa kenellekään toiselle. Jokainen koira myös ansaitsee hyvän peruskoulutuksen, ja se edellyttää viitseliäisyyttä.

Joka koiran tulisi tulla perheeseen omilla oikeuksillaan. “Toisen koiran kaveriksi” ei ole ihan sama kuin ensisijaisesti ihmisen koiramaiseksi perheenjäseneksi.

Koiran rodun käyttöhistoria vaikuttaa nykypäivänkin koirassa, myös monirotuisten kokoonpanossa, ja sekarotuinen on myös perimänsä vanki. Ulkonäkö valintaperusteena on loppujen lopuksi toissijainen verrattuna luonteen, taipumusten ja terveyden merkitykseen – niin koiran pitämisen ilon kuin kukkaronkin kannalta. Millaisen koiran siis oikeasti haluaisit?

Pennun hankinnalla vääjäämättä tukee tietyn kasvattajan (=nartun omistajan) toimintaa hyväksynnällä ja taloudellisesti. On ikävää, että pentuja tehtaillaan, ja juuri siksi toivoisinkin, ettei niitä ostettaisi säälistä tai koska rekisteröimätön pentu saadaan halvalla jostakin. Sama luonnollisesti koskee myös sairaiksi jalostettujen koirien pentuja.

Millainen aikuinen koira sinun ohjauksellasi pennustasi kasvaa?

 

Koirankoulutus ei ole aina ihan yksinkertaista, joskus voi tarvita siihen ohjausta. TERVETULOA MUKAAN KOIRAAMON TOIMINTAAN!